Collectie-item

Prijspenning internationale wedstrijd bij gelegenheid van het 50-jarig bestaan Koninklijke Harmonie ‘Apollo’s Lust’ te Eindhoven in 1891

Instelling/bron: Stadsmuseum Tilburg

Voorzijde: omschrift: ‘KONINKLIJKE HARMONIE . APOLLO’S LUST . EINDHOVEN OPGERICHT 1841’. Daarbinnen het wapen van de gemeente Eindhoven (gedeeld; 1: in zilver een klimmende leeuw van rood; 2: in rood drie paalsgewijze gerangschikte posthoorns van zilver), waarboven een kroon.
Keerzijde: met linten omwonden lauwerkrans, waarbinnen het omschrift: ‘INTERNATIONALE WEDSTRIJD 1891’. Daarbinnen de tekst: ‘1 AFD: / 2 PRIJS’. Het is een draagpenning. [vgl. SMT00503G].

De Vereeniging de Harmonie Apollo’s Lust, opgericht in 1841, kocht in mei 1877, korte tijd nadat zij rechtspersoonlijkheid had verkregen, aan de Vestdijk in Eindhoven een weiland waarop het vermoedelijk een jaar later een gebouw werd opgetrokken. Dit pand zou in de volgende jaren nog enkele malen worden verbouwd en vergroot. In de jaren negentig bestond het bezit uit een sociëteitsgebouw met een kegelbaan, waarachter nog een tuin lag met een muziekkiosk. Het gebouw en de tuin boden de mogelijkheid voor het organiseren van grote activiteiten. De grote zaal van het gebouw had een oppervlakte van 200 m2 en was de grootste in Eindhoven. Daarnaast waren er in het gebouw nog een drietal kleinere zalen. In het gebouw van Apollo’s Lust was ook een kegelbaan aangelegd.

De verzilverde penning (doorsnee 5,0 cm) is afkomstig uit het archief van de liedertafel L’Echo des Montagnes. Deze liedertafel werd in 1867 opgericht. Aanvankelijk repeteerde dit mannenkoor in de oude school op het Korvelplein. In 1872 werd in Café Denissen op Korvel (Korvelplein) het eerste concert gegeven en werd de naam L’Echo des Montagnes aangenomen. In 1877 werd de vereniging uitgebreid met een fanfare en verhuisde zij voor de repetities naar het toenmalige adres Korvel 44. In 1906 werd de fanfare omgezet in een harmoniekorps. L' Echo des Montagnes kreeg van textielfabrikant Van Dooren & Dams een muziekkiosk, zodat de harmonie en de liedertafel concerten op het Korvelplein konden geven. In 1929 werd de liedertafel opgeheven en ging de harmonie zelfstandig verder. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond de harmonie op non-actief, omdat zij weigerde zich aan te sluiten bij de Kulturkammer, maar na de oorlog werden de activiteiten voortgezet. Het eeuwfeest werd in 1967 gevierd tijdens een tweedaags muziekconcours in de Stadsschouwburg, met deelname van ruim veertig orkesten. L’Echo des Montagnes verliet Korvel in 1996 en vond elders repetitieruimte. Op Korvelplein 208 herinnert een fraaie gevelversiering aan de vroegere thuishaven van het muziekgezelschap. [RP]