Collectie-item

Twee zinken beelden Handel en Nijverheid van het oude stadhuis, 1905.

Instelling/bron: Stadsmuseum Tilburg

In 1904-1905 werd het (oude) stadhuis van Tilburg, daterend uit 1848, uitgebreid. Bij die gelegenheid besloot men de voorzijde van het gebouw van een waardige decoratie te voorzien. Er werd een zinken ornament op de kroonlijst aangebracht, bestaande uit twee pinakels op beide hoeken, en een middenpartij boven de middenrisaliet, bestaande uit twee allegorische figuren met daartussen een medaillon met het wapen van de stad.
De linker figuur (A) symboliseerde de Nijverheid, een klassieke gestalte met in de ene hand een vaas, en met de andere hand leunend op de steel van een hamer, waarvan de kop rust op een aambeeld.
De andere gestalte (B) verzinnebeeld de Handel. Net zoals Mercurius, draagt zij een Aesculaap in haar rechterhand. Met haar andere hand houdt ze een geldbuidel voor haar buik. Op het hoofd een (Phrygische?) muts. Het beeld de Nijverheid draagt een lauwerkrans op het hoofd.

De beelden en het medaillon met wapen werden vervaardigd door de firma F.W. Braat te Delft voor een bedrag van f 2.500. Na de sloop van het stadhuis in 1971 werden deze beelden en het medaillon opgeslagen door de gemeente. De verblijfplaats van het middenrisatiet is onbekend. De twee beelden werden in 2016 gerestaureerd door de Kunstwacht uit Delft en ze komen straks terug in het gerenoveerde stadskantoor. Dan sieren de beelden echter niet de buitenkant van het gebouw maar verwelkomen ze de stadskantoorbezoekers bij binnenkomst. DEDRIE architecten hebben hen een prominente plaats gegeven in de ruime entree van het nieuwe stadhuis. Daarvoor zijn ze vanaf 19 juli 2017 nog te zien in de hal van Regionaal Archief Tilburg. [RP]