Object

Remembrandt

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

In de jaren zestig en zeventig exposeerde Pieter Engels veelvuldig in de grote musea in Nederland. Hij was geliefd maar ook berucht vanwege zijn controversiële kunstenaarspraktijk, waarin hij zich nadrukkelijk als zakenman profileerde die zijn 'handelswaar', de kunstwerken dus, door middel van zelfgemaakte reclame aan de man probeerde te brengen. Ook met zijn performances, die steevast de kunstwereld op de hak namen, wist hij zich steeds te profileren. Vanaf halverwege de jaren zeventig verdween het shockeffect uit zijn werk, waardoor de aandacht voor het werk van Engels langzaam naar de achtergrond verdween.
Zijn oeuvre groeit niettemin nog steeds en is buitengewoon veelzijdig, getuige ook dit werk, dat wat toon en sfeer betreft totaal anders is dan het bekende werk. Het werk heet 'Remembrandt', waarin de woorden remember en Rembrandt zijn samengetrokken. Het is dan ook geïnspireerd op Rembrandts meesterwerk 'Bathseba' uit 1654. In de Bijbel wordt Bathseba door koning David verzocht bij haar te komen, waarop zij zwanger raakt. David laat er vervolgens voor zorgen dat haar man in de strijd wordt gedood. Daarna trouwt de koning Bathseba, maar hun kindje sterft vlak na de geboorte.
Het werk van Engels is een overgeschilderde foto, mogelijk een reproductie van Rembrandts schilderij, waarbij is ingezoomd op Bathseba's droevige gelaat. Het is in warme rood- en geeltinten geschilderd, in een expressieve stijl. Aan de onderkant schreef Engels: 'Bathseba fragment Rembrandt 1654'.