Object

Staatsieportret van Koningin Wilhelmina

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Omstreeks 1920 kreeg de Bossche kunstenaar Piet Slager van de gemeente Oss de opdracht tot het schilderen van een portret van koningin Wilhelmina. Het portret was bestemd voor de raadzaal van het stadhuis, de villa waar nu Museum Jan Cunen is gevestigd.

Slagers verzoek om de koningin te laten poseren werd afgewezen, maar de kunstenaar kreeg een aantal foto's toegestuurd waar hij naar kon werken. De kunstenaar combineerde een foto uit 1898, gemaakt bij de inhuldiging, met meer recente opnames, vermoedelijk van hoffotograaf H. Deutmann. Slager werd wel uitgenodigd om de regalia, de koningsmantel en de krooninsignes op paleis Noordeinde te bekijken.

Slager schilderde Wilhelmina in de met hermelijn bont gevoerde kroningsmantel met gouddraad geborduurde leeuwen. Ze draagt een parure van saffieren, bestaande uit de tiara, halsketting, armbanden en een strikbroche. Op de tafel naast haar liggen de regalia: de scepter, de rijksappel en de kroon.

Op 7 september 1923, tijdens de feesten ter gelegenheid van Wilhelmina's 25-jarig regeringsjubileum, werd het schilderij onthuld voor het Stadhuis. Daarbij werd het Wilhelmus gezongen door duizenden in oranje geklede Osse leerlingen onder leiding van de fraters en zusters, begeleid door de plaatselijke harmonie.

Jaren later werd het portret opnieuw voor het stadhuis getoond tijdens de Osse feesten in 1945; een combinatie van Koninginnedag en de Bevrijdingsfeesten. Op 31 augustus vond een herdenking voor gevallenen plaats, waarna burgemeester Louis de Bourbon de Osse bevolking toesprak. Het portret van Koningin Wilhelmina had een prominente plek boven de entree van het stadhuis.