Object

Up

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

De tekeningen van Marc Nagtzaam zijn opgebouwd uit strenge patronen van arceringen, streepjes, stipjes en letters. Zijn werk is onder te verdelen in verschillende motieven. Zo zijn er reeksen tekeningen die expositieruimtes voorstellen of waarin zwevende voorwerpen zijn afgebeeld. Recenter werk toont een soort sterrenhemels. Ook vormt tekst een terugkerend onderdeel van zijn werk.

De tekeningen zijn meestal bladvullend, waarbij Nagtzaam vaak omgekeerd te werk gaat. Het met grafietpotlood ingekleurde gedeelte dient als achtergrond voor het uitgespaarde beeld. Hij lijkt het persoonlijke handschrift van de kunstenaar, dat tekeningen vaak kenmerkt, te ontkennen. Het is niet gemakkelijk om een concrete betekenis aan zijn werk toe te kennen; ook de titels bieden in dit verband weinig houvast. Nagtzaam lijkt door te willen dringen tot een diepere betekenislaag. 'De tekeningen zijn als loze ruimte', aldus de kunstenaar. 'Ik creëer ruimte tegenover de rest van het leven: een plek die vrij is van oordeel'.

Bekijk hieronder het filmpje dat Marc Nagtzaam maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.