Object

Trap

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Paul de Reus volgde in de jaren tachtig opleidingen aan de Minerva Academie in Groningen en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sindsdien werkt hij aan een hecht en consistent oeuvre dat niet door modes of actuele ontwikkelingen beïnvloed lijkt te worden. Zijn sculpturen bevatten een wat archaïsche kwaliteit. Ze zijn vaak vervaardigd uit hout - of andere 'warme' materialen - en zijn niet per se realistisch. Zijn mensfiguren staan niet zozeer voor specifieke individuen, maar zijn meer symbool voor de mens in het algemeen.

Ook in zijn tekeningen staan de mens en de alledaagse werkelijkheid centraal. Kleine gebeurtenissen en persoonlijke herinneringen vormen daarbij het uitgangspunt. Met de bijna naïef aandoende esthetiek en de humor waarmee hij algemeen menselijke thema's vertaalt, slaagt De Reus erin om op een heel directe manier te communiceren. Zijn werk confronteert ons met grote existentiële thema's als dood, eenzaamheid, liefde en seks. Deze onderwerpen weet hij met humor en een zekere lichtvoetigheid te brengen, waardoor ze voor de beschouwer behapbaar en verteerbaar worden. 'Trap' is gemaakt in opdracht van Museum Catharijneconvent. De tekening verbeeldt het idee dat De Reus, als buitenstaander van boven de rivieren, heeft van carnaval: een menigte van opeengestapelde mensen.

Bekijk hieronder het filmpje dat Paul de Reus maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.