Object

Gitaar

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Barend van Hoek is sinds kort weer begonnen met schilderen, maar richt zich sinds een aantal jaren vooral op het tekenen. Hij refereert in zijn werk vaak aan erotiek; hij tekent voornamelijk vrouwen, die uitdagende poses aannemen. Van Hoek: 'Mijn werk gaat over aanwezigheid en dan zijn meisjes en vrouwen een boeiend thema. In mijn idee zijn vrouwen veel sterker aanwezig dan mannen. In een ruimte, in hun eigen vel. Een man is altijd afwezig, hij leeft in zijn hoofd. Kijk maar naar stelletjes die je op straat ziet lopen. De vrouw is er, de man is er niet. Zij kijkt om zich heen, hij is in zichzelf gekeerd.'

Zijn schilderijen en tekeningen kenmerken zich door dikke zwarte contourlijnen, die doen denken aan cartoons. Toch zijn stripverhalen nooit bewust een inspiratiebron geweest voor Van Hoek. Hij wil de essentie van zijn onderwerpen weergeven, de eenvoud en directheid van de lijnen dragen daartoe bij.

Bekijk hieronder het filmpje dat Barend van Hoek maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.