Object

Losgelaten bloemblad met lipstick, 49/125

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Verwondering over het alledaagse leven en de menselijke natuur is de essentiële drijfveer achter het hele oeuvre van Westerik, dat meestal de mens in de hoofdrol heeft. Af en toe gebruikt hij zichzelf als onderwerp, meestal dient zijn persoonlijke omgeving als inspiratiebron. De voorstellingen tonen veelal mensen in relatie tot elkaar, maar ook planten, bomen en dieren zijn steeds terugkerende motieven. Westerik werkt in een realistische stijl, maar geeft de werkelijkheid altijd een verrassende draai, door bijvoorbeeld surrealistische elementen in te voegen, verhoudingen bewust onnatuurlijk weer te geven, of door te kiezen voor een ongebruikelijk perspectief.
Meest bekend is Westerik van zijn schilderijen, die zorgvuldig zijn uitgedacht en uiterst nauwkeurig en langzaam worden uitgewerkt. Maar Westerik maakt ook tekeningen, aquarellen, etsen, lithografieën en zeefdrukken. De etsen en litho's maakt hij in kleine edities op zijn eigen drukpersen. Net als bij zijn aquarellen en tekeningen gaat Westerik bij het maken van zijn grafische werk zonder vooropgezet idee te werk -de onderwerpen ontstaan tijdens het werkproces- en werkt hij vrijer en losser dan bij de schilderijen.

Deze lithografie (nr. 49/125) is de weerslag van een zeer kortstondig moment: de fractie van een seconde dat een losgelaten bloemblaadje nog naast de bloem in de lucht zweeft. De in de titel genoemde lipstick zelf is niet te zien, maar een afdruk van een mond is op het losgelaten blaadje afgebeeld, alsof een dame met gestifte lippen er zojuist een kus op drukte.