Object

'Let op! Kijk uit!' (Trouble Ahead)

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Het werk van Roland Sohier zit vol tegenstrijdigheden. Zo combineert hij mensfiguren met sprookjeswezens en de realiteit met vervreemdende elementen. Dit is ook zichtbaar in ''Let op! Kijk uit!' (Trouble ahead)'. In een landschap met stralend blauwe lucht lopen twee ogenschijnlijk 'normale' mannen. Ze hebben echter meer armen en lopen op hun handen die in laarzen steken. Het motief van op gelaarsde handen lopende figuren gebruikte de kunstenaar al eerder.

Sohiers tekeningen komen op een bijzondere manier tot stand. Al tekenend, gummend en snijdend in het papier komt hij tot zijn composities. Hij snijdt regelmatig delen van de tekening weg, die hij vervangt door precies passende nieuwe stukken papier. Het resultaat is een soort collage, waarin soms zelfs delen van oude tekeningen zijn verwerkt. Dit geeft zijn werk een heel eigen karakter: je herkent een tekening dan ook direct als een Sohier.

Bekijk hieronder het filmpje dat Roland Sohier maakte voor MJCTV. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.