Object

Cloud

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Fotografe Elspeth Diederix wil in haar werk het moment vastleggen dat het alledaagse zijn vanzelfsprekendheid verliest en een andere betekenis krijgt. Door ogenschijnlijk onopvallende voorwerpen anders te ordenen, creëert ze een nieuwe werkelijkheid en wijst ze de toeschouwer op de schoonheid in gewone dingen.

Diederix benadrukt in haar foto's vaak het contrast tussen kunstmatige materialen en voorwerpen en de natuurlijke omgeving waarin zij figureren. Daarmee lijkt zij te verwijzen naar het menselijk ingrijpen in de omgeving en hoe deze daardoor van betekenis verandert. 'Cloud' bijvoorbeeld toont ons de esthetiek van plastic zakken, wanneer zij van hun gewone functionaliteit worden ontdaan en ons als droomachtig beeld van een wolk worden gepresenteerd. De wolk lijkt boven de oppervlakte van een zee te zweven. Wie goed kijkt, kan echter vier dunne draadjes onderscheiden, waaraan de plastic zakken zijn bevestigd. Diederix laat bewust sporen achter van het ontstaansproces van de foto. Zij bedient zich dan ook niet van digitale manipulatie.

Bekijk hieronder het filmpje dat Elspeth Diederix maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.