Object

de Waal (bij Tiel)

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Jan Andriesse werd geboren in Indonesië en woonde vervolgens in Nederland, Canada en de Verenigde Staten. Terug in Nederland vestigde hij zich in Amsterdam. Hij werkt op een woonboot op de Amstel, waar hij wordt omringd door water, licht en ruimte, de belangrijkste thema's in zijn werk. Zijn oeuvre bevat studies van het breken van licht in het water, maar ook wiskundig aandoende werken. Zijn schilderijen bestaan soms slechts uit enkele gebogen lijnen, mathematische curven. Andriesse wordt aangetrokken door deze boogvormen, vanwege hun tijdloosheid: het zijn universele vormen die er altijd zijn geweest en er altijd zullen zijn.

Dit doek verbeeldt de Waal bij Tiel, zowel in woorden als in beeld: de gekantelde letters vormen gelijktijdig een grafische, geabstraheerde weergave van het wateroppervlak. Ook hier is de curve, gevormd door een nauwkeurig geplaatste ketting, zichtbaar.

Voor Museum Jan Cunen stelde Andriesse de tentoonstelling 'Schemering tussen licht en donker' (1997-1998) samen en was hij betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling over Jan Hendrik Weissenbruch (1999-2000). Ook werkte hij mee aan de bekroonde documentaire 'Hollands Licht'. In onderstaand videofragment bespreekt oud-directeur Edwin Jacobs het schilderij als een van zijn favoriete werken uit de collectie van Museum Jan Cunen.