Object

Extended Play

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Marc Nagtzaam beperkt zich in zijn materiaalkeuze tot potlood en papier. De directheid van het potlood sluit aan bij de precisie van zijn voorstellingen, die veelal bestaan uit geometrische patronen van lijnen en stippen. De composities ogen soms willekeurig, maar zijn zeer zorgvuldig opgebouwd.

De tekeningen van Nagtzaam kunnen er van een afstand vlak uitzien, alsof ze gedrukt zijn. Wie beter kijkt ziet echter duidelijk de potloodlijntjes waaruit de werken zijn opgebouwd. Het afstandelijke en strakke vormt zo een contrast met het persoonlijke en ambachtelijke aspect van zijn werk. Nagtzaam is gefascineerd door dergelijke tegenstellingen. Dit is ook zichtbaar in de voorstellingen, die enerzijds volledig op zichzelf lijken te staan, maar waar je als toeschouwer ook van alles in kan herkennen.

Bekijk hieronder het filmpje dat Marc Nagtzaam maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.