Object

Herinneringen aan Wim Dijkstra

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Wim Dijkstra werd in 1996 benoemd tot burgemeester van Oss. Hij bekleedde deze functie slechts vier jaar. 'Maar in die tijd heb ik wel meer meegemaakt dan de meeste collega's in tien jaar,' benadrukte hij bij zijn vertrek. Een belangrijk onderwerp voor Dijkstra was het Youth at Risk-project, waarbij jonge criminelen een intensieve begeleiding krijgen om weer op het rechte pad te raken. Hij nam in 2001 afscheid om dezelfde functie te gaan vervullen in Sittard en Geleen.

De ets die Paul van Dongen ter gelegenheid van het afscheid maakte, is geen portret in de klassieke zin van het woord. Tegelijkertijd is het eigenlijk een portret bij uitstek: het toont de burgemeester vanuit verschillende hoeken en met verschillende gezichtsuitdrukkingen, terwijl hij aan het werk is. In feite zoals zijn collega's hem dagelijks meemaakten.

Van de Tilburgse kunstenaar Paul van Dongen bezit Museum Jan Cunen ook ander werk, waaronder enkele naakten. Hij had goed contact met Edwin Jacobs, destijds directeur, die voorstelde om hem de opdracht te geven voor het portret van Dijkstra. Twee jaar later nam Van Dongen samen met de bevriende kunstenaar Marc Mulders deel aan de tentoonstelling 'In terms of Francis Bacon' in het museum.