Object

Twee ontwerptekeningen voor de Bossche optocht

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Antoon Derkinderen werd geboren in 's-Hertogenbosch. Hij studeerde daar aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten, waarna hij lessen volgde in Amsterdam. In beide plaatsen werkte hij in opdracht. In 1885 zou in zijn geboortestad een optocht worden gehouden ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad. Derkinderen werd gevraagd om ontwerpen te maken voor deze optocht. Hij verdiepte zich daartoe in de geschiedenis van zijn woonplaats en legde de in zijn ogen voornaamste gebeurtenissen vast in dertien scènes.

Op de ene tekening verbeeldde Derkinderen centraal de praalwagen, met als thema de stichting van de stad door hertog Hendrik I van Brabant. Een mooi detail vormt het gebladerte achterop de kar, dat verwijst naar de oorsprong van de stad: het bos. Rondom zijn onder andere kooplieden, reizigers en vertegenwoordigers uit de verschillende kwartieren van het hertogdom afgebeeld. Het ontwerp is gedetailleerd uitgevoerd; het toont onderin zelfs een hanengevecht in een kooi op een draagbaar.

De andere tekening toont het 'bloeitijdperk' van 's-Hertogenbosch. Centraal is de voltooiing van de Sint-Janskathedraal weergegeven, als symbool voor de bloei van de kunsten in de vijftiende en zestiende eeuw. In die periode kwamen vele gebouwen tot stand en was ook de beroemde kunstenaar Jeroen Bosch werkzaam. Derkinderen koesterde een grote bewondering voor ambachtslieden; deze zijn dan ook nadrukkelijk weergegeven op het voetstuk. Rechtsonder wordt de intrede van Karel V in Den Bosch getoond.