Object

Gacaca, 4 Hutu prisoners during their trial. Rwanda, 2005

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Ronald Ophuis schildert confronterende voorstellingen van lijden en geweld, waarmee hij 'het kwaad' een gezicht wil geven. 'Gacaca, 4 Hutu prisoners during their trial. Rwanda 2005' refereert aan de genocide die in 1994 in Rwanda plaatsvond. Na de moord op de Hutu-president volgde een massaslachting waarbij de Hutu's het gemunt hadden op de Tutsi's en gematigde Hutu's. De berechting van het grote aantal daders vormt tot op heden een groot probleem. Via de normale rechtsgang zou het zo'n honderd jaar in beslag nemen. Om dit proces te versnellen zijn sinds 2001 zogenaamde 'Gacaca' ingesteld, waarbij wijze ouderlingen in dorpen de taak van de rechtbank overnemen.
Ophuis toont vier verdachten gedurende de zitting. Door de frontale compositie wordt de beschouwer gedwongen zich tot de gevangenen te verhouden. De mannen zijn niet als weerzinwekkende moordenaars weergegeven, maar als gewone mensen. Ophuis dwingt de kijker om genuanceerd en met gevoel na te denken over daders.

Bekijk hieronder het filmpje dat Ronald Ophuis maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.