Object

Bad constructed canvas (homage à engels)

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Hij was ooit begonnen met schilderen, maar dat hield hij vrij vlug voor gezien. In 1964 besloot Pieter Engels tot de oprichting van 'Engels Products Organization' (EPO), dat hij runde als de directeur van 'het bedrijf'> EPO produceerde objecten van formica, roestvrij staal, aluminium en plastic, die deden denken aan de luxueuze consumptiegoederen uit die tijd maar geen enkele functie hadden. Iets later begon Engels met het stukzagen van houten meubilair. Meest bekend zijn de doormidden gezaagde en weer aan elkaar vastgemaakte houten stoelen. Ook produceerde hij in die tijd zogenaamde 'bad constructed canvasses' (de spelfout zit er met opzet in), waarvan dit werk er één is: een uit scharnierende stukken opgebouwd spierraam dat uit elkaar lijkt te vallen.
Engels' producten werden tentoongesteld in een showroom en aangeprezen door Engels' alter ego Simon Es, sales promoter. Door zich zo nadrukkelijk te manifesteren als ondernemer, in een tijd waarin het in één zin noemen van kunst en commercie not done was, kreeg Engels direct massale aandacht van de Nederlandse kunstwereld. Hij had solotentoonstellingen in het Van Abbemuseum, het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam. In 1968 deed hij mee aan de Documenta te Kassel, Duitsland.
Engels was in Nederland waarschijnlijk de eerste die kunst als massaproduct presenteerde. Hij zorgde indertijd voor grote controverses door met zijn werk in te spelen op het marktmechanisme in de kunst, nu de normaalste zaak van de wereld. Engels is een pionier geweest in de ontwikkeling van de positie van zowel het kunstwerk als de kunstenaar.

Bekijk hieronder het filmpje dat Pieter Engels maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.