Object

Wereld

Instelling/bron: Museum Jan Cunen

Paul de Reus volgde in de jaren tachtig opleidingen aan de Minerva Academie in Groningen en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Sindsdien werkt hij aan een hecht en consistent oeuvre. In zijn figuratieve sculpturen, tekeningen, foto's en installaties staan de alledaagse werkelijkheid en de mens centraal. Kleine gebeurtenissen en persoonlijke herinneringen vormen het uitgangspunt voor De Reus. Ook thema's als de relatie tussen man en vrouw, de jeugd, spelen, seksualiteit en dieren zijn terug te vinden in zijn werk. De kunstenaar laat de toeschouwer vrij om zijn werk te interpreteren. Hij verbindt geen vaststaande betekenissen aan zijn werk, omdat zijn eigen ideeën erover voortdurend veranderen.

De beelden van De Reus bevatten een wat onhandige, naïeve kwaliteit. Ze zijn niet per se realistisch bedoeld, maar zijn meer als symbolen op te vatten. Vaak zijn ze introvert van karakter, zoals 'Wereld', dat een man voorstelt wiens hoofd de vorm van een wereldbol lijkt te hebben. Temidden van de grijze hersenmassa zijn verschillende delen van het gezicht, zoals oren en mond, te herkennen. De sculptuur raakt een centraal thema in het oeuvre van Paul de Reus: hoewel je in werkelijkheid weinig controle over de wereld en je eigen leven hebt, ben je in gedachten het centrum van het universum. Ofschoon er geen oogcontact met de figuur mogelijk is, is dit gevoel zo herkenbaar dat de beschouwer zich toch met de man kan identificeren.

Bekijk hieronder het filmpje dat Paul de Reus maakte voor de tentoonstelling MJCTV2. MJCTV is een meerjarig project waarbij hedendaagse kunstenaars in samenwerking met een professionele filmmaker een kort filmpje maken bij hun werk in de collectie van Museum Jan Cunen. Dit biedt een uniek inzicht in de fascinaties en verbeelding van de kunstenaars en de totstandkoming van hun kunstwerken. Meer informatie over dit project vindt u op de website van Museum Jan Cunen.