Thema

Goud van Brabant

Als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Je begrijpt beter wat er om je heen gebeurt, ‘Verrèk, zit dè zo!’

Behouden, doorgeven én verbeelden

In Noord-Brabant zijn dagelijks vele mensen in de weer met het behouden, doorgeven en verbeelden van ons regionale erfgoed. Erfgoed gaat over spullen en verhalen, stones én stories. Niet alleen de grote verhalen over onze bestuurlijke of bevochten geschiedenis, ons religieus erfgoed of de innovaties in Brabant, maar juist ook de kleine, persoonlijke verhalen. Het zijn mensen van nu die dit erfgoed doorgeven en verbeelden, professionals maar vooral ook vele vrijwilligers. Zij zijn het Goud van Brabant. Op twee manieren brengen we deze mensen in beeld. In de online portretserie Goud van Brabant: passie voor erfgoed laten we de bevlogenheid van erfgoedwerkers zien. En in de multimedia-campagne Goud van Brabant verbeelden creatieve talenten verhalen van vroeger, die online en op Omroep Brabant te zien zijn.  

 

GvB logo

 

Creatieve talenten verbeelden

Erfgoed gaat niet alleen over behouden en doorgeven, maar ook over verbeelden. We dagen we creatievelingen uit, van amateur tot professional, om de verhalen over vroeger te verbeelden. 

Via een online campagne en het tv-programma Goud van Brabant verzamelen én verspreiden we deze Brabantse verhalen. Goud van Brabant wordt in opdracht van provincie Noord-Brabant uitgevoerd door Stichting Nieuwe Helden in samenwerking met Erfgoed Brabant. Het Brabantse erfgoed komt in vijf items op verschillende manieren aan bod. 

sepp en opa bij hek.jpg

Sepp interviewt Jac Duis in Budel Dorplein. (Bron: Ruut van der Beele)

Alle rechten voorbehouden

 

Het verhaal van Opa en Oma

Met het verhaal van je opa en oma brengen we jongere en oudere Brabanders met elkaar in gesprek over het heden, het verleden en de toekomst. Want als je meer weet over het verleden, kijk je anders naar de wereld om je heen. Samen met vierentwintig ouderen en 12 juniorreporters hebben we een aantal prachtige filmpjes opgenomen, die je hier kunt zien. 

 

 

Creatief talent

Voor het item ‘Creatief Talent’ zoeken we Brabantse talenten met toffe ideeën om verhalen van vroeger tot leven te wekken. De makers met de beste ideeën krijgen de kans om hun idee uit te voeren met ondersteuning van 1.000 euro en een professionele coach. Ons doel is om jong talent in Brabant met coaching, een platform en financiering te steunen in hun ontwikkeling en hun zichtbaarheid te vergroten. 

Winnaar Creatief Talent, de film 'Cornelia' van Louis Paul Caron en Nanno Simonis. (Bron: Goud van Brabant).

Alle rechten voorbehouden

Kruisheer Joe

Kruisheer Joe aan het diner. (Bron: Ruut van der Beele / Daan Jongbloed)

Alle rechten voorbehouden
De Serie

Voor ‘De Serie’ hebben we een professionele filmmaker een eigen concept voor een docuserie van 10 korte afleveringen laten ontwikkelen. De 10 afleveringen samen vertellen een bijzonder verhaal, een gebeurtenis of thema uit het rijke Brabantse verleden. De filmmaker van het eerste seizoen is Daan Jongbloed en de tien afleveringen die hij maakte gaan over de Kruisheren van Sint Agatha. Op dit moment is Hans Borgman bezig met een serie over de Schola Cantorum in 's-Hertogenbosch. 

 

mike en thomas boot.jpg

Mike Weerts en boswachter Thomas verkennen de Biesbosch. (Bron: Ruut van der Beele)

Alle rechten voorbehouden

De reportage

In het item ‘De Reportage’ wordt een Bekend in Brabander naar een toffe erfgoedlocatie gestuurd om daar meer te weten te komen over het verhaal achter deze locatie. Dit kan een museum zijn, maar ook een kasteel, een fort of een herbestemmingsproject.

 

 

 

Brabantse dag

De Brabantse Dag in Heeze. (Bron: Ruut van der Beele)

Alle rechten voorbehouden

 

De Agenda

Voor het item ‘De Agenda’ worden actuele activiteiten in het Brabantse erfgoedveld in de schijnwerpers gezet. Wat is er allemaal te doen in Brabant op het gebied van erfgoed?

 

 

 

Goud van Brabant op pad in de provincie

Goud van Brabant: passie voor erfgoed

Of het nu gaat om het verzamelen van bidprentjes, het redden van een leegstaande kerk of het behoud van je eigen dorpse dialect: overal zetten mensen zich met veel passie in voor de verworvenheden van toen. Erfgoed is mensenwerk. Eendrachtfilms portretteerde deze erfgoedwerkers voor de online serie Goud van Brabant: passie voor erfgoed.

Draag bij aan Brabants erfgoed!

Wil je een verhaal delen? Vul hieronder je gegevens in, en geef kort aan wat je zou willen bijdragen. De redactie neemt dan contact met je op.