Tijdschrift De Brabantse Leeuw

Een schat aan genealogische informatie is te vinden in tijdschrift De Brabantse Leeuw. Tot 2009 verschenen in dit blad artikelen over stamboomonderzoek, familiegeschiedenis en andere wetenswaardigheden uit het Brabantse verleden. Op Brabantserfgoed.nl zijn oude nummers digitaal ontsloten.

Ontstaan

Het tijdschrift ontstond in 1952 op initiatief van de genealogische en heraldische sectie van het Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen. Een hele mond vol en een feest voor genealogen. Met trots kondigde de kersverse redactie nieuwe nummers aan in verschillende Brabantse kranten. In het Eindhovensch Dagblad, bijvoorbeeld, werd de lezer lekker gemaakt voor het nieuwe tijdschrift: "gedegen artikelen", aandacht voor de "vergeten N.W.-hoek",  en iets speciaals voor "snuffelaars". In de Nieuwe Tilburgsche Courant benadrukte de redactie samenwerking met alle archieven. Het blad bleek een succes, want tot 2009 verschenen er vele nummers vol gedegen artikelen. 

Later werd De Brabantse Leeuw uitgegeven door de Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, maar in 2009 besloot men ermee te stoppen. Het blad bood beginnende en gevorderde onderzoekers in de genealogie en heraldiek, zowel amateurs als professionals, een podium voor hun resultaten. Het bevatte zodoende stamboomafstammingen, complete genealogieën, reconstructies of besprekingen van belangrijke voorvallen uit een familie en lijsten van bepaalde beroeps- en bevolkingsgroepen.

 

Online in te zien

De eerdere afleveringen zijn gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt op Brabantserfgoed.nl (voorheen www.thuisinbrabant.nl).

Bekijk de gedigitaliseerde nummers via de zoekpagina.

 

Bronnen

Nieuwe Tilburgsche Courant, 23-11-1952

Eindhovensch Dagblad, 22-01-1952