Thema

Brabant en de Olympische Spelen

Wanneer het op de Olympische Zomerspelen aankomt, kent Brabant een lang en roemrijk verleden. Al sinds de Parijse Spelen van 1900 zijn in Brabant geboren atleten met succes actief op de Zomerspelen.

Ondanks corona toch nog Zomerspelen

Nu er door de coronapandemie in de zomer van 2020 geen Spelen zijn, geeft dit de gelegenheid om in plaats daarvan terug te blikken op Brabants Olympische geschiedenis. Zo zijn de Spelen er deze zomer toch nog een beetje. We kunnen bijvoorbeeld helemaal teruggaan naar het Antwerpen van 1920, waar zeven Brabantse boogschutters de eerste gouden medailles voor Brabant in de wacht sleepten. Of wat te denken van de in Boekel geboren wielrenster Leontien van Moorsel die op de Zomerspelen van Sydney (2000) haar gram haalde? En wie kent Gra Rueb nog? Jazeker, Gra Rueb, de eerste vrouw die namens aan Brabant aan de Zomerspelen meedeed en dat nota bene als beeldhouwster.

Deze themapagina biedt een overzicht van Brabants geschiedenis op de Zomerspelen. Dit gebeurt door middel van artikelen die bepaalde historische gebeurtenissen beschrijven, bijvoorbeeld de deelname van de eerste Brabanders aan de Parijse Zomerspelen. Er zijn biografieën over bijzondere Olympiërs als beeldhouwster Gra Rueb en zwemster Irma Schuhmacher. En speciaal voor deze Olympische themamaand heeft historicus Jeroen Lesuis op basis van uitvoerig historisch en statistisch onderzoek een longread geschreven. Deze unieke longread ontleedt het Olympische verleden van Brabant aan de hand van vragen als: hoeveel Brabantse vrouwen hebben er meegedaan aan de Zomerspelen?, 'Welke Olympische sporten zijn het populairst in Brabant?' en 'Uit welke plaatsen zijn de Brabantse Olympiërs afkomstig?'

 

Brabantse Olympiërs over heel de wereld

Draag bij aan Brabants erfgoed!

Wil je een verhaal delen? Vul hieronder je gegevens in, en geef kort aan wat je zou willen bijdragen. De redactie neemt dan contact met je op.