Jong in Brabant (Project)

Foto: Instituut Ruwenberg. Klassefoto van de 2e klas Hollandse Plaats 50e schooljaar [1901-1902]

Instituut Ruwenberg, Klassenfoto van de tweede klas Hollandse Plaats vijftigste schooljaar (1901-1902) in Sint-Michielsgestel. (Foto: Fotocollectie Rijksvoorlichtingsdienst, Nationaal Archief, 1901)

Alle rechten voorbehouden

Als onderdeel van het project Levensloop is In 2011 is het deelproject Jong in Brabant geprogrammeerd, een project over jongerencultuur nu en toen. Historische filmbeelden van Johan Adolfs (1917-1977) speelden een belangrijke rol in dit project. Adolfs liet tussen 1950 en 1970 zo’n 1500 Nederlandse dorpen op film vastleggen, waaronder Aalst, Berkel-Enschot en Etten-Leur. De filmactie was destijds bedoeld als reclamemiddel voor lokale verenigingen: harmonieën, fanfares en schutterijen organiseerden in hun dorp de opnames en de vertoning.

Naar aanleiding van de oude beelden van hun dorp maakten jongeren (12-13-jarigen) samen met een regisseur een film met oude en nieuwe beelden over hun leven in Aalst, Berkel-Enschot of Etten-Leur. In de films Jong in Brabant; editie Etten-Leur, Jong in Brabant; editie Aalst en Jong in Brabant; editie Berkel-Enschot werden er vergelijkingen getrokken en verschillen opgemerkt over hoe het is om tegenwoordig jong te zijn en hoe dat was in de periode 1950-1970. De nieuwe en oude films werden vertoond in scholen, gemeenschapshuizen en seniorencentra. Op deze avonden werden verhalen over jongerencultuur van nu en toen verzameld. Deze verhalen waren terug te lezen in lokale kranten en huis-aan-huisbladen van Aalst, Berkel-Enschot en Etten-Leur.

Jong in Brabant is onderdeel van het project Levensloop.