Thema

Levensloop

Hoe breng je de geschiedenis van Brabant tot leven voor mensen die er niet dagelijks mee bezig zijn? Door het leven zelf als thema te nemen.

Levensloop Brabant

Geboren worden, opgroeien en oud worden zijn die belangrijke levensfasen. Ze werden in het project Levensloop Brabant op verschillende manieren in beeld gebracht. Levensloop Brabant bestond uit drie deelprojecten.

Allereerst Baby’s in Brabant dat in 2010 werd uitgevoerd. Erfgoed Brabant maakte een boek over zwangerschap en kraamtijd, Baby’s in Brabant. En zes films over droevige verhalen rond zwangerschap en geboorte, met de titel In blijde verwachting?

Jong in Brabant ging in 2011 van start. Door oude en nieuwe filmbeelden te mixen, werd zichtbaar hoe jong zijn in Brabant is veranderd. Jongeren uit Aalst, Berkel-Enschot en Etten-Leur combineerden eigen filmbeelden met historisch beeldmateriaal van filmmaker Adolfs. Adolfs liet tussen 1950-1970 zo’n 1500 Nederlandse dorpen op film vastleggen.

Senioren in Brabant was het laatste project en vond plaats in 2012. Het ging over senioren die verhuizen naar een zorgcentrum of verzorgingshuis en daardoor vaak afscheid moeten nemen van een groot deel van hun inboedel. Voor het boek Hebben&Houden fotografeerden we hun meest dierbare voorwerpen en vroegen we hen hoe het was geweest om afscheid te nemen van een van hun hebben en houden. Ook maakten we een reizende expositie en een film over de spullen die achterbleven.

Levensloop Brabant liep van 2009-2012 en werd ontwikkeld door Erfgoed Brabant. Het maakte deel uit van de programmalijn Volkscultuur van de Provincie Noord-Brabant en werd medegefinancierd door het Fonds Cultuur Participatie. Neem voor meer informatie contact op met Monique Groot via moniquegroot@erfgoedbrabant.nl.

Alles van Levensloop

Draag bij aan Brabants erfgoed!

Wil je een verhaal delen? Vul hieronder je gegevens in, en geef kort aan wat je zou willen bijdragen. De redactie neemt dan contact met je op.