Collectie-item

In de wolken

Instelling/bron: Erfgoed Brabant video's

Het videoproject In blijde verwachting? belichtte de verdrietige verhalen. In zes korte filmportretten vertelden Brabanders op welke manier zij omgaan en omgingen met het verlies van een zuigeling, met ongewenste kinderloosheid, of ongeplande zwangerschap.

Tot 1980 werd de doodgeboorte van een kind door medici in Katholiek Nederland een 'non-event' genoemd. Het taboe rondom kindersterfte was erg groot. Medici in die tijd dachten dat het voor de verwerking beter voor de ouders was om niet meer aan hun overleden kindje te denken. Toen Erna en Johan dertig jaar geleden hun eerste dochter verloren, werd er dan ook niet meer over gepraat. Erna: "Het is alsof ze nooit bestaan heeft, we hebben helemaal niets meer. Ze heeft geen naam, geen foto's, geen grafje, helemaal niets."

Bij Inge en Roger die een aantal jaar geleden hun zoontje Jelle verloren ging dit heel anders. Zij kregen alle ruimte om over hun kindje te praten. Inge: "Jelle hoort er in ons dagelijkse leven gewoon bij, het is dan ook niet iets wat verzwegen moet worden of eng is."