Thema

Viabundus

Stel, je gaat op reis in de vijftiende / zestiende eeuw. Laten we zeggen de tijd van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel. Hoe doe je dat?

Viabundus via Brabant

Brabanders ondernamen allerlei reizen zo omstreeks 1500. Een wekelijks bezoekje aan de markt bijvoorbeeld. Of misschien reisde je verder, naar de jaarmarkten van Antwerpen. Of brengt je reis je zelfs buiten de grenzen van het oude hertogdom. Naar Keulen, Lübeck of Gdansk. Hoe ging dat destijds? Je trok de deur achter je dicht en dan? 

In het project Viabundus via Brabant onderzoeken we deze vragen voor de periode 1350-1650. Erfgoed Brabant doet dat in samenwerking met de Radboud Universiteit en verschillende studenten, heemkundekringen, musea, docenten, academici en vrijwilligers. Meedoen? Neem contact op met Wouter Loeff. De resultaten van dit onderzoek zijn hieronder te vinden. We blijven deze pagina updaten met relevante artikelen, dus het is de moeite waard om af en toe terug te komen.

In verschillende artikelen gaan auteurs in op het reizen in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd. Daarnaast kun je zelf een route plannen op https://www.landesgeschichte.uni-goettingen.de/handelsstrassen/map.php. Deze kaart is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van verschillende universiteiten uit Noord-Europa plus de hierboven genoemde partners. 

 

Screenshot viabundus

Screenshot van de routeplanner. Klik op de afbeelding om de website te bezoeken. (Bron: Universität Göttingen)

Alle rechten voorbehouden

Reis mee

Speciaal voor dit project hebben we korte filmpjes gemaakt voor het sociale medium TikTok. Ze zijn ook te bekijken op deze website. Personages uit de schilderijen van Bosch en Bruegel nemen je mee op reis. 

Wat kwam je onderweg tegen?

Als reiziger kwam je tussen twee plaatsen veel tegen. Denk bijvoorbeeld aan herbergen. Ook allerlei religieuze symbolen markeerden de weg. Het betalen van tol bepaalde voor een groot deel het ritme van reizen. Hieronder vind je allerlei artikelen die in ingaan op wat de reiziger onderweg tegenkwam. 

Wie kwam je tegen?

Hieronder vind je artikelen over figuren die je onderweg tegen kwam. Dat konden 'beroemdheden' zijn, of gewone mensen. Hun motivaties verschilden evenveel als de routes die ze kozen. 

Welkom in de stad

Na een lange tocht kwam er een einde aan je reis. Je trad de stad binnen via de stadspoort. Misschien zocht je vermaak tijdens de jaarmarkt of wilde je spullen lossen bij de kraan. Onderstaande verhalen gaan over Brabantse steden. Wat kon je er doen?

Handelswaar

Een belangrijke reden om te gaan reizen in de tijd van Bosch en Bruegel was handel. Dat kon lange-afstandshandel zijn, maar ook een kort tripje naar de stad viel daaronder. 

Historische achtergronden

Meer informatie over de opkomst van de steden, het belang van doorgaande wegen en andere historische achtergronden vind je hieronder.

De tijd van Bosch & Bruegel in collecties

In de vele collecties die op Brabantserfgoed.nl worden ontsloten zijn objecten te vinden uit de tijd van Bosch en Bruegel. Deze objecten kunnen variëren van foto's van gebouwen tot aan archeologische voorwerpen of boeken die over die tijd gaan. Hieronder zie je de resultaten van een automatische zoekopdracht. Er is nog veel meer te ontdekken als je zelf op zoek gaat. 

Alle artikelen over reizen in de tijd van Bosch en Bruegel

Draag bij aan Brabants erfgoed!

Wil je een verhaal delen? Vul hieronder je gegevens in, en geef kort aan wat je zou willen bijdragen. De redactie neemt dan contact met je op.