Collectie-item

Schilderij stilleven met bloemen en fruit (olieverf op paneel)

Instelling/bron: Stadsmuseum Tilburg

Op een tafelblad een vaas met daarin een aantal bloemen van uiteenlopende soort, met rechts daarvan een tweetal perziken. Op de tafelrand rechtsonder gesigneerd met ‘G. van Spaendonck. Fc’. Dat het hier om een vervalsing gaat, werd pas in 1980 vastgesteld door Margriet van Boven en Sam Segal, de samenstellers van een grote overzichtstentoonstelling over de gebroeders Cornelis en Gerard van Spaendonck in het Noordbrabants Museum te ’s-Hertogenbosch.

Gerard van Spaendonck behoorde samen met zijn broer Cornelis tot de zogenoemde eerste Tilburgse School, een groep kunstenaars die in de tweede helft van de achttiende, en aan het begin van de negentiende eeuw actief was. Gerard van Spaendonck (Tilburg 1746 – Parijs 1822) studeerde in Antwerpen en maakte later naam in Frankrijk, onder andere als miniatuurschilder aan het hof van Lodewijk XVI. Bekendheid verwierf hij echter vooral met zijn bloemstillevens.

Het schilderij (32 x 36 cm) is in 1916 op advies van de toenmalige secretarieambtenaar en latere gemeentearchivaris F.H.M. Ouwerling, aangekocht door de gemeente Tilburg op een veiling van A. Mak te Dordrecht voor f 88,28, ter plaatsing in de kamer van de gemeentesecretaris op het stadhuis. In dat zelfde jaar was er voor het eerst sprake van de oprichting van ‘een Tilburgsch Museum’. Dit stilleven is het eerste kunstobject dat voor dat museum bestemd zou worden. [RP]


Depot103