Collectie-item

Willem II, op doodsbed

Instelling/bron: Stadsmuseum Tilburg

Koning Willem II (1792-1849) op zijn doodsbed in het oude paleis te Tilburg, 17 maart 1849.
Voorgesteld is de kamer in het oude paleis te Tilburg, waarin de koning, in de vroege ochtend is overleden. De vorst is opgebaard in zijn gebruikelijke uniform, met Russische Huzarenmuts.
Onder de afbeelding een vierregelig vers: ‘Neêrland mag op hem, als ’t puik der Vorsten roemen, / Tilburg zal hem steeds zijn besten Vader noemen; / De dierb’re Willem twee, wiens beeld de kunst u biedt, / is dood helaas! Maar sterft in onze harten niet.’ Daarnaast een sleutel ter verklaring van de in de prent aangebrachte belettering: ‘Het veldbed waar op het stoffelijk oveerschot van Z.M. Koning Willem II hier is voorgesteld, / stond in de rigting a. b. c. d. gedurende Hoogst derzelver ongesteldheid. / Op den stoel e. heeft Z.M. een oogenblik vóór Haar afsterven gezeten, zijnde f. de door den / Heet Majoor Coets van Baggen geleende ziekenstoel, waarop Hoogst dezelve den 17de / Maart 1849, des morgens ten 21/2 ure, is overleden.’

De voorzijde is in potlood genummerd ‘123’.  

De tekenaar Louis Demouge (Den Bosch 1824 – Den Bosch 1894) was aanvankelijk in Tilburg ‘bij den intendant van de Koning J.N. Frankenhoff’ in dienst van 1847 tot 1852 en hij werd daarna commies bij de stadsbelastingen in Den Bosch. Volgens Scheen was hij lithograaf en op gezag van Waller schrijft hij dat Demouge bovendien uitgever, steendrukker en klerk ‘bij den intendant’ was. Van uitgevers- en drukkersactiviteiten is verder niets bekend.

De litho (blad 30,1 x 46,3 cm) wordt door Muller in 1876 al ‘zeer zeldzaam’ genoemd. Hij kende alleen het exemplaar uit de ‘collectie Franken’. Er zijn slechts twee exemplaren van deze prent bekend. De andere bevindt zich in het Rijksprentenkabinet.

Deze prent is in 1923 geschonken door P.W. de Jong, wonende op de Heuvel, en behoort tot de eerst verworven museumstukken van Tilburg. [RP]