Collectie-item

Uithangteken in de vorm van een pet, 19e eeuw

Instelling/bron: Stadsmuseum Tilburg

De pet van ijzersmeedwerk (39 x 13 cm) is opgebouwd uit een rode trommel, naar boven toe wijder wordend en het bovenvlak enigszins bollend. Onder deze trommel een zwart cilindervormig stuk, aan de onder- en bovenzijde afgezet met een goudkleurige bies; aan de onderzijde van deze cilinder is een zwarte klep bevestigd. Boven deze klep, parallel aan de kromming van de cilinder, en daarmee verbonden door middel van twee pennen met rode doppen, een goudkleurige ceintuur, gedeeltelijk bestaande uit twee parallel lopende banden. De penverbinding maakt een scharnierende beweging van de ceintuur mogelijk. Aan de binnenzijde van de pet loopt een platte band met in het midden een gat, ter bevestiging van een stang waarmee het uithangteken aan de gevel bevestigd was.

Het uithangteken is afkomstig van het pand waar vanaf 1893 de hoeden- en pettenfabriek van Th. Happel gevestigd was aan de Markt 24. De straat waar de winkel aan gelegen was, stond ook wel bekend als Marktstraat of Kerkstraat; de straat langs de noordzijde van de Heikese kerk. Voordien zat er in het pand Cornelis Hoendervangers (1851-1914), ook van beroep pettenmaker, die in 1893 verhuisde naar het Piusplein. Het is niet uitgesloten dat hij het uithangteken heeft aangeschaft.
Theodorus Happel (1873-1928) komt voor het eerst voor als pettenmaker in de lijst van de hoofdelijke omslag van 1893. Zijn vader Johannes Baltus Happel (1839-1903/06) woont dan als pettenmaker ook bij hem in. Op een foto van het winkelpand uit 1900 is het uithangteken goed te zien (Regionaal Archief Tilburg, Beeldonline nr. 002545). Het winkelpand is in 1964 gesloopt en vervangen door nieuwbouw (Stadshuisplein 366).

Het uithangteken is in 1949 door Happel geschonken aan de gemeente Tilburg voor het nog op te richten stadsmuseum. Het werd blijkbaar in bewaring genomen door L. de Wijs. In 1955 is de pet door de erfgenamen van L.G. de Wijs, als onderdeel van de Collectie L.G. de Wijs aan de gemeente Tilburg geschonken. [RP]

Depot102