Collectie-item

Aquarel hulp aan Belgische vluchtelingen in Tilburg gedurende de Eerste Wereldoorlog

Instelling/bron: Stadsmuseum Tilburg

Deze aquarel (49,5 x 93,5 cm) van Alfred Ost beeldt een aantal etende Belgische vluchtelingen uit, gezeten aan drie tafels. Linksonder de tekst: ‘Uit dankbaarheid aan de liefdadige bevolking van Tilburg werd deze schilderij aan het Stedelijk Museum aangeboden door de Belgische instellingen alhier opgericht gedurende de oorlog 1914-1918’. Op de onderzijde staan in een niet geaquarelleerde balk een aantal handtekeningen en stempels.

Alfred Ost (Zwijndrecht, 14 februari 1884 - Antwerpen, 9 oktober 1945) was een Vlaams kunstschilder die vanaf 1901 het dagelijkse leven tekende en schilderde in Mechelen. Hij is vooral bekend geworden door een aantal affiches zijn ook van zijn hand verschenen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef hij als vluchteling in Nederland, waar hij zich inzette voor noodlijdenden en krijgsgevangenen. Vanaf 1919 vestigde hij zich te Borgerhout.

In 1910 werd de Tilburgse afdeling van het Nederlandse Rode Kruis opgericht. Frans Verbunt (1856-1924) [zie SMT00074] werd daarvan de eerste voorzitter. Gedurende de mobilisatie in 1914 kreeg het Rode Kruis veel steun van de plaatselijke bevolking o.a. bij de opvang van vele Belgische vluchtelingen. De eerste Belgische vluchtelingen kwamen in augustus 1914 in Tilburg aan. Op 1 september vond in de R.K. Gildenbond aan de Tuinstraat de eerste bijeenkomst van in Tilburg verblijvende vluchtelingen uit Mechelen en omgeving plaats onder leiding van kapelaan Lambert Poell. Op 6 oktober werd, met het oog op de verwachting dat bij een eventueel bombardement van Antwerpen het aantal vluchtelingen sterk zou toenemen, de ‘Afdeeling Tilburg van het Nederlandsch Comité tot steun van Belgische en andere slachtoffers’ opgericht ten kantore van Verbunt, die daarvan de voorzitter werd. Vanaf de volgende dag arriveerden de eerste van de vele vluchtelingentreinen. Op 29 maart 1915 werd een afscheidsfeest voor de Belgische vluchtelingen georganiseerd omdat zij zouden worden overgeplaatst naar de regeringskampen te Ede, Uden en Nunspeet. [RP]