Collectie-item

Staartmuts uit Sint-Michielsgestel

Instelling/bron: Heemkundige Kring 'De Oude Vrijheid'

Muts met broderie bodem. Drie geplooide voorstroken die aan de zijkanten horizontaal uitlopen. Onderling verlopen ze trapsgewijs van elkaar. Bovenop een strook neteldoek met machinaal kant afgezet, bovenop gedraaid en met drie grove plooien aan elke kant, eindigend in een ronde staart. Aan beide zijden van het entre deux een strook van neteldoek met machinaal kant en 9 plooien eindigend in een rond staartje. De stroken zijn op een strook gaas genaaid. Van boven met een knopspeld vastgezet en van onder aan een strookje katoen vastgezet. De linkerstrook is nog met een ijzerdraad verstevigd.

Onderaan de bodem een strik van neteldoek met een machinale kant en deze vormt een geheel met de afhangende staarten. Het middenstuk is aan de bovenzijde met een speld vastgezet en aan de onderzijde vastgenaaid. Staarten in het midden ook met een speld vastgezet. Staarten zijn aan de onderzijde vierkant.

Twee afhangende achterstroken waarvan de onderste van neteldoek met kant en de bovenste van broderie met kant. Beide stroken zijn ondersteund met een strook laiton dat omwikkeld is met fijn gaas. Beide stroken zitten aan elkaar, aan een zijde met steek en aan de andere zijde met knopspeld.

Het geheel is verstevigd met een stroband die ingenaaid is. Koperen haak aan linker zijde.. Aan de achterzijde is de nekstrook ingeplooid.

De achterstroken zijn aan de zijkant met een knopspeld vastgezet. Kinstrik ontbreekt.